Pengaruh Konsentrasi Pemlastis Pada Aplikasi Edible Coating Dari Tepung Pektin Apel Pada Buah Tomat

Main Article Content

Naura Alfairuzy Quluby
Revani Triananda
Ayu Ratna Permanasari
Irwan Hidayatulloh
Fitria Yulistiani

Abstract

The edible coating is a protective layer that can regulate the rate of respiration. The purpose of the study is to see the effect of adding a plasticizer to the edible coating application of apple pectin flour on tomatoes. Edible coating was made with 2% apple pectin flour and plasticizers glycerol and sorbitol in concentrations of 0.5 percent, 0.6 percent, 0.7 percent, 0.8 percent, 0.9 percent, and 1 percent (v/v). Plasticizer concentrations of 1 percent glycerol and 0.7 percent sorbitol were found to be optimal. The addition of 1% glycerol resulted in 3.673 percent tomato fruit weight loss with a shelf life of more than 20 days, and the addition of 0.7 percent sorbitol resulted in 5.718 percent tomato fruit weight loss with a shelf life of more than 7 days. The percentage of elongation (2.47 percent and 1.125 percent), tensile strength (17.10 and 6.61 Mpa), water vapor transmission rate (5.955 and 7.070 g/m2/day), and thickness (0.06 mm) of edible coating with 1 percent glycerol and 0.7 percent sorbitol were obtained. The thickness, tensile strength, and water vapor transmission rate all met Japanese Industrial Standards, according to these results.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Quluby, N. A., Triananda, R., Permanasari, A. R., Hidayatulloh, I., & Yulistiani, F. (2022). Pengaruh Konsentrasi Pemlastis Pada Aplikasi Edible Coating Dari Tepung Pektin Apel Pada Buah Tomat. Fluida, 15(2), 82-88. https://doi.org/10.35313/fluida.v15i2.4390
Section
Articles

References

Akili, M S dkk. 2012. Karakteristik Edible film dari Pektin Hasil Ekstraksi Kulit Pisang. Jurnal Keteknikan Pertanian
Alexandra dan Nurlina. 2014. Aplikasi Edible coating Dari Pektin Jeruk Songhi Pontianak (Citrus Nobilis Var Microcarpa) Pada Penyimpanan Buah Tomat. Universitas Tanjungpura
Endang, Prima dkk. 2017. Penggunaan Pektin Kulit Buah Kakao sebagai Edible coating pada Kualitas Buah Tomat dan Masa Simpan. Universitas Halu Oleo
H Lathifa. 2013. Pengaruh Jenis Pati Sebagai Bahan Dasar Edible coating Dan Suhu Penyimpanan Terhadap Kualitas Buah Tomat (Lycopersicon esculentum Mill.). UIN Maulana Malik Ibrahim Malang
Henny dan Muis. 2018. Aplikasi Edible coating Dari Pektin Jeruk Songhi Pontianak (Citrus nobilis var microcarpa) Pada Penyimpanan Buah Tomat. Balai Riset dan Standarisasi Industri Manado
Krochta & De Mulder, J., 1997. Edible and Biodegradable Polimers Film: Changes and Opportunities. Food Technology.
Meidina, Chesaria. 2018. Karakteristik Pektin Kulit Pisang (Musa paradisiaca) Candi dari Berbagai Tingkat Kematangan yang Diekstrak dengan Metode Maserasi Menggunakan Asam Klorida dan Asam Sitrat. Universitas Brawijaya
Nofriati, D., 2018. Penanganan Pascapanen Tomat. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Jambi.
Relis, Anteng dkk. 2022. Preparasi Komposit Polimer Alami Berbasis Pektin Kulit Jeruk Bali sebagai Edible coating pada Tomat. Universitas Negeri Semarang
Rosida, D. F., 2018. Edible coating dan Film dari Biopolimer Bahan Alami Terbarukan. Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia.
Rudito, 2005. Perlakuan Komposisi Gelatin dan Asam Sitrat dalam Edible. Coating yang Mengandung Gliserol pada Penyimpanan Tomat. Jurnal Teknologi Pertanian, Volume Vol 6 No 1.
Srivastava, P. & Malviya, R., 2011. Sources of Pectin, Extraction and Its Applications in Pharmaceutical Industry. Indian Journal of Natural Products and Resources, Volume Vol 2 (1), pp. 10 - 18.
Syarifuddin, A. & Y., 2015. Karakterisasi Edible film dari Pektin Albedo Jeruk Bali dan Pati Garut. Jurnal Pangan dan Agroindustri, Volume Vol. 3 No 4p, pp. 1538 - 1547.
Valdés, A., Burgos, N., Jiménez, A. & Garrigos, M. C., 2015. Natural Pectin Polysaccharides as Edible coatings. Volume 5, pp. 865 - 866.
Virk & Sogi, 2004. Extraction and Characterization of Pectin from Apple (Malus Pumila. Cv Amri) Peel Waste. International Journal of Food Properties.
Zahra, N. Q., Finadzir, R. F. & Yulistiani, F., 2020. Pengaruh Konsentrasi Gliserol dan Sorbitol Terhadap Karakteristik Daya Serap Air Edible film dari Pektin Pisang.